activiteiten | Boudewijn Büch-prijs 2016

Boudewijn Büch-prijs 2016 toegekend aan Heske Kannegieter

De Boudewijn Büch-prijs is bestemd voor degene die er het best in geslaagd is om een breed publiek voor het antiquarische boek te interesseren. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan Heske Kannegieter, al dertig jaar de drijvende kracht achte Boeken op de Dam, Boeken aan de Amstel, Boeken op het Heinekenplein en sinds enige jaren ook Boeken in de Hallen. Eerdere laureaten zijn Atte Jongstra, Diederik van Vleuten, Gerrit Komrij, Redmon O'Hanlon en de Deventer Boekenmarkt


Jury-rapport Boudewijn Büch-prijs 2016

Er zijn vele manieren om naar boeken te zoeken. Wie op het internet zoekt, moet tamelijk precies weten wat hij wil, anders krijg je zoveel zoekresultaten dat ze onmogelijk alle op hun relevantie te bekijken zijn. En wie zomaar willekeurig een boekhandel of antiquariaat binnenstapt, loopt het risico vooral de voorkeuren van anderen gepresenteerd te krijgen. Voor de echte liefhebber en zeker voor de verzamelaar zijn er dus drie omstandigheden die het neuzen tussen boeken aantrekkelijk maken: voldoende, maar niet te veel boeken, in een bepaalde, liefst wisselende voorselectie, en aldus gepresenteerd dat je er snel en doeltreffend 'doorheen' kunt gaan.

Het zijn deze drie karakteristieken die de Amsterdamse antiquarische boekenmarkten hun aantrekkelijkheid geven: Boeken op de Dam, Boeken aan de Amstel, Boeken op het Heinekenplein en sinds enige jaren ook Boeken in de Hallen. Een forse hoeveelheid kramen van handelaren in het oude en tweedehands boek, die op een vooraf bekend gemaakt thema een voorselectie uit hun voorraad maken: geschiedenis, erotiek, Amsterdam, fotografie, biografieën, kunst, atlassen, kinderboeken, enzovoort. Een zich door de stad verplaatsend paradijs voor boekenliefhebbers, dat is deze maandelijkse antiquarische boekenmarkt.

De vrouw die deze Amsterdamse boekenmarkten al sinds 1986 organiseert, is Heske Kannegieter. In de loop van haar werkende leven heeft ze alle aspecten van het boekenvak gezien en beoefend: ze zat een paar jaar op de grafische school, ze werkte in de boekhandel, in de uitgeverij, in een bibliotheek en - uiteraard - als verkoopster in een antiquariaat. Als drijvende kracht achter deze thematische boekenmarkten is zij in de afgelopen 30 jaar voor honderden handelaren en voor tienduizenden lezers, liefhebbers en verzamelaars van boeken van onschatbare waarde geweest. Daarnaast maakte ze ook nog een plattegrond van alle antiquariaten in Amsterdam en zelfs een Engelstalige boekhandelsgids, en organiseerde ze met haar eenmansbedrijfje De Kan boekhandelsreizen naar Haye-on-Wye, Londen en Berlijn.

Al die activiteiten kunnen niet anders voortkomen dan uit de overtuiging dat het oude en tweedehands boek iets te bieden heeft dat het waard is om te steunen en uit te dragen, en dat als je zoiets in samenwerking met anderen doet, dat het effect dan extra groot wordt. Maar hoeveel mensen ook bij dergelijke initiatieven betrokken raken, er is toch altijd één iemand die ermee moet beginnen, die ermee door moet gaan en het moet volhouden, ook als de markt eens een keer hopeloos verregent of er een instantie dwarsligt.

Voor het initiatief om met de Amsterdamse antiquarische boekenmarkt te beginnen, voor de vasthoudendheid om daar al die 30 jaar mee door te gaan en in het algemeen voor de creativiteit en de gedrevenheid waarmee Heske Kannegieter het antiquariaat kansen geeft, het oudere boek stimuleert en propageert, wil de jury van de Boudewijn Büch-prijs haar naam graag toevoegen aan die van Diederik van Vleuten, Gerrit van Komrij, Redmond O'Hanlon, de Deventer Boekenmarkt en Atte Jongstra, en wil zij Heske Kannegieter bij deze graag voordragen als laureate van de Boudewijn Büch-prijs 2016.

De jury bestond uit Maarten Asscher, Frits Barend (voorzitter), Ton Kok en Lisa Kuitert

De Kan | Heske Kannegieter | Binnenkadijk 237 | 1018 ZG Amsterdam
06 43902436 | info@kantien.nl