activiteiten | historische diners

literair eten met de kan

De Kan heeft in de loop der jaren vele historische diners georganiseerd.
 
  jhjhcc 2

Banquet des Bouquinistes

Najaar 1892 werden een kleine honderd bouquinistes, arme straatboekhandelaren langs de Seine, getrakteerd op een meergangendiner in een chique restaurant te Parijs: Le Grand Véfour. De schrijver en boekverzamelaar Xavier Marmier had dit, uit dank voor de vele aangename uren die hij bij de straatboekhandaren had doorgebracht, bepaald in zijn testament. Op 29 september 2017 werd dit zogenoemde 'Banquet des Bouquinistes', dat indertijd de internationale pers haalde, herhaald in Amsterdam ter gelegenheid van 'Boeken in de Beethovenstraat'.

Xavier Marmier (1808-1892) was in zijn tijd een internationaal beroemde schrijver. Hij maakte vooral naam met reisbeschrijvingen. Al in 1835 nam hij deel aan een Poolexpeditie. Vervolgens bereisde hij onder meer Algerije, Noord- en Zuid-Amerika, Rusland en Syrië. In 1841 publiceerde Marmier een boek over zijn reiservaringen in Nederland. Daarin weidde hij onder meer uit over de - in zijn ogen - opmerkelijke normen en waarden in dat land. Het diner dat Marmier in 1892 voor de Parijse straatboekhandelaren liet aanrichten, trok internationaal de aandacht. Het Nieuwsblad voor den boekhandel stelde meteen voor om ook hier een dergelijk diner te organiseren, want vooral Amsterdam kende veel arme straatboekhandelaars.


Voor zover bekend is het 'Banquet des Bouquinistes' echter nooit herhaald. 'Boeken in de Beethovenstraat' bracht nu een reprise in afgeslankte vorm. Het diner werd georganiseerd door Heske Kannegieter, die al ruim dertig jaar boekenmarkten in Amsterdam organiseert; het diner werd bereid door chefkok Jasper Videler van restaurant Jaspers, Ceintuurbaan 196 in Amsterdam.


Het diner (waarvoor zich indertijd in Parijs ook allerlei nep-bouquinistes aanmeldden) werd ingeleid door Ewoud Sanders, die -onder meer - een publicatie op zijn naam heeft staan over de Nederlandse straatboekhandel: De handel en wandel van de boekenjood.

Potage Conti
Hors-d'oeuvres variés
Filets de barbue crevettes
Poulet à la chasseur
Pommes duchesse

Rotî
Quartier de chevreuil à la sauce poivrade
Salade

Dessert
Glaces: Petit duc et Parfait

Vins
Bourgogne chardonnay, Bordeaux, Muscat de Beaumes de Venice

Café

De Kan | Heske Kannegieter | Binnenkadijk 237 | 1018 ZG Amsterdam
06 43902436 | info@kantien.nl