Boudewijn Büch-prijs 2016

De hedendaagsche kookkunst van Maria HaezebroekIn de serie museumdiners die de Academische Club in samenwerking met Heske Kannegieter organiseert, is op vrijdag 11 maart 2016 de 19de eeuw aan de beurt. De gerechten komen uit het kookboek De hedendaagsche kookkunst, of de wetenschap om lekker en goedkoop te eten en te drinken, door Maria Haezebroek. Het verscheen in 1848 voor het eerst en beleefde maar liefst tien drukken. De laatste druk verscheen in 1901.

De eerste drie drukken van dit Keukenboek waren al spoedig uitverkocht, en daar de vierde uitgave andermaal door den heer Gros (Johan Pieter Gros was de eerste kok van Koning Willem I) met zulke belangrijke aanmerkingen en bijvoegsels is verrijkt, twijfelt de Uitgever in geenen deele aan den verderen goeden opgang van dit in iedere huishouding onmisbaar boek.

In de loop der tijd is het boek diverse malen "vermeerderd en verbeterd", en uitgebreid van 155 bladzijden in de eerste druk naar 384 bladzijden in de laatste twee drukken.
De negende druk van 1892 bevat naast recepten en informatie over keukengerei, tafeldekken, schoonmaakmiddelen en bijvoorbeeld schoensmeer, een luguber hoofdstuk over de 'Behandeling van schijndooden', ingedeeld naar verstikking door kolendamp, verdrinking, ophanging en bevanging door de kou. Ook apart is het voorgaande hoofdstuk over 'Eenige vergiftigingsverschijnselen en de tegengiften daarvoor'.
Dit kookboek was niet bestemd voor de arbeidersklasse, maar voor de gegoede burgerij.
De menu's in het boek van Maria Haezebroek zijn zeer uitgebreid en bestaan vaak uit acht of negen gangen. Er worden lente-, zomer- en wintermenu's in beschreven en deze zijn voor respectievelijk 6, 8, 12 en 24 personen. Het boek bevat verscheidene gravures met gedekte tafels en een uitgebreide beschrijving van hoe men te werk diende te gaan.

Het programma

17.00 uur
In de zaal van Bijzondere Collecties vertelt historicus IJsbrand van Dijk over de kookboeken uit de Gastronomische Bibliotheek van de 19e eeuw.
17.30 uur
Een korte wandeling brengt de gasten naar de Amsterdamse Academische Club, waar het diner wordt gehouden.
17.45 aperitief
18.00 aanvang diner
Tussen de gangen vertelt Frans Dekker (bouwmeester van de Academische Club) over de geschiedenis van de gasthuisgebouwen.
Afloop ongeveer 21.00 uur

De prijs van dit originele 19e eeuwse diner is € 85 per couvert inclusief de genoemde dranken.Het menu

Aperitief

Schildpadsoep
Madeira

Stokvischpasteitje

Wilde eend op fransche wijze toebereid
doperwtjes
fijne aardappelen in een schoteltje
Bourgogne

Abrikozentaart
Rijnwijn

Koffie
en friandises

Aanmelden

H. Kannegieter, Binnenkadijk 237 1018 ZG
Amsterdam 06 43902436 of de gegevens per email te zenden aan info@kantien.nl en het bedrag over te maken op bankrekening NL77RABO0168 7236 70
t.n.v. H.A.R.Kannegieter, De KAN/Museumdiner

naam...............................................................

adres...............................................................

postcode.........................................................

telefoonnummer...........................................

emailadres.....................................................

aantal couverts..............................................

eventuele dieetwensen..................................
handtekening................................................
 

De Kan Heske Kannegieter
Binnenkadijk 237
1018 ZG Amsterdam
020 6275794  06 43902436
info@kantien.nl
De Kan