« terug naar de agenda

zondag 13 mei 2018

Boeken op het Rokin


Op 13 mei 2018 wordt voor de eerste maal Boeken op het Rokin gehouden. De markt vindt plaats tegenover boekhandel Scheltema en vanaf de metrohalte van de Noord Zuidlijn tot en met de Cellebroerssteeg. Er staan 60 kramen met antiquaren uit het hele land en ook een aantal moderne boekhandelaren, uitgeverijen en instituten zullen aanschuiven.

Rondje Rokin
Loop mee met een historisch-cartografisch geïnspireerde wandeling. Abbo Santema en Reinder Storm van de Bijzondere Collecties van de UvA laten aan de hand van enkele oude kaarten sporen zien uit een ver verleden. Deze sporen zijn in het actuele straatbeeld van Amsterdam nog duidelijk te zien - als je weet waar je moet kijken. Vanaf 13.00 uur, 14.30 en 16.00 uur vanaf kraam 56 van De Bijzondere Collecties.Tentoonstelling en catalogus Topstukken Privaat Leesmuseum

Waarschijnlijk wordt er nu meer gelezen dan ooit tevoren: overal zie je mensen gebogen over hun mobiele telefoon, soms zelfs op de fiets. Dat is een verandering in ons leesgedrag, want eeuwenlang lazen wij van papier: voornamelijk boeken, kranten en tijdschriften. Die aloude leescultuur, die in rap tempo aan het verdwijnen is, is onder meer vastgelegd in beeldjes van lezende mensen en dieren: leesbeeldjes.

Op woensdag 9 mei om 16.00 uur wordt bij Bijzondere Collecties in Amsterdam (Oude Turfmarkt 129) de tentoonstelling Topstukken uit de collectie van het Privaat Leesmuseum geopend. Het gaat om een kleine tentoonstelling van leesbeeldjes uit de rijke collectie van het Privaat Leesmuseum, een privémuseum in het hart van Haarlem.

Bij de opening zal de gelijknamige catalogus worden gepresenteerd, samengesteld door Ewoud Sanders. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Marga Kok van Antiquariaat Kok in de Oude Hoogstraat. In hun etalage staat een grote verzameling leesbeeldjes.

De catalogus bevat vijftig bijdragen van journalisten, schrijvers, dichters, boek-handelaren, bibliothecarissen, museumdirecteuren en cabaretiers – allemaal liefhebbers van lezen (zie de bijgevoegde inhoudsopgave). Bij iedere bijdrage staat een foto van een leesbeeldje.

Iedereen werkte belangeloos mee aan deze catalogus, waarvan de opbrengst is bestemd voor de Stichting Biblionef Nederland, die als doel heeft ‘Leesplezier voor kinderen wereldwijd’.Als je meer wilt weten kan je onderstaand formuliertje versturen
Mocht het formulier niet werken, je kan altijd even » mailen.
Al je gegevens zullen we in vertrouwen behandelen en niet aan derden doorspelen.
meneer, mevrouw 


   boekenliefhebber
 handelaar
 beide
mens 
winkel 
(boekhandel, antiquariaat) 

straat, nummer 
postcode 
stad 
land 
telefoon 
email 

Vragen en opmerkingen:
Hoeveel kramen wil je huren?
Doe je mee met het speciale onderwerp?
 


De Kan Heske Kannegieter
Binnenkadijk 237
1018 ZG Amsterdam
020 6275794  06 43902436
info@kantien.nl
De Kan